luni, 30 noiembrie 2009

Respect, deontologie şi bun simţ marca RealitateaTV

Îndemn cinic pentru jurnaliştii de la RealitateaTV: “Nu lasaţi adevărul să vă strice un subiect bun”!

Cred că puţini au văzut emisiunea (ne)moderată de către Mihai Tatulici, aseară, de la ora 22:00, pe postul RealitateaTV. Pentru că am văzut acea emisiune pot să îmi exprim opinia pe blogul meu, fără a fi cenzurată decât de propria-mi conştiinţă.

Câteva aprecieri cu privire la involuţia jurnalismului marca RealitateaTV:

  • după ce au constatat scăderea audienţei ca urmare a difuzării obsesive, timp de 2 zile, de 4 ori pe minut a unui filmuleţ parţial trucat, moderatorii, prezentatorii de ştiri, reporterii, realizatorii şi patronii de la RealitateaTV au decis că trebuie să se oprească;
  • după ce au constatat că difuzarea filmului are efect de bumerang şi susţine astfel tactica de victimizare aleasă de Traian Băsescu în campania sa electorală, tot ei au decis că trebuie să se oprească;
  • după ce au constatat că postările de comentarii pe internet şi vocile telespectatorilor sunt defavorabile lui Patriciu and Co. aceeaşi jurnalişti au decis că trebuie să se oprească;
  • după ce au constatat că pe piaţa media mai există şi câţiva jurnalişti freelancer-i, care respectă codul deontologic şi convenţiile jurnalistice au decis că trebuie să se oprească.

Pe Robert Turcescu îl admiram odată. După ce am fost surprinsă de faptul că nu a ştiut să răspundă întrebării domnului Cristian Sima "De unde vine acronimul CNN?", mi-am dat seama că nu ar fi ştiut să răspundă nici la alte întrebări, pentru care a oferit bile negre de atâtea ori. Că a făcut adesea pe justiţiarul, pe inchizitorul, dar că a preferat să-şi ascundă bârna din ochi şi să vadă doar paiul din ochiul lui Dumitru Pruteanu, de exemplu, Dumnezeu să-l odihnească. Am spus atunci că Turcescu este demagog şi nu mi-am revizuit această poziţie nici atunci când şi-a găsit justificări pentru a renunţa la emisiunea "Bilă albă, bilă neagră". Aseară, Robert Turcescu mi-a întărit opinia despre domnia sa. A fost capabil să susţină că filmul delator a fost dat de atâtea ori pentru ca, cei care nu se uitau la televizor dimineaţa să îl vadă, eventual, seara. Adică cine nu se uită la ora 8, să îl vadă la 9 sau la 10 sau la 11 ş.a.m.d. Şi nu o dată, ci de 4 ori pe minut. Să îi intre bine în cap telespectatorului alegător că Traian Băsescu a lovit "ca un scelerat" un minor. Domnule Turcescu, majoritatea telespectatorilor nu au înţeles ceea ce aţi vrut să sugeraţi dumneavoastră şi au folosit telecomanda pentru a alege alt post. Poate unul de nişă, care dă muzică non-stop, dar măcar schimbă clipul la 2-3 minute. Ca o culme a demagogiei, a unei atitudini total lipsită de respect faţă de inteligenţa noastră, Turcescu ne spune apoi că l-a sunat cineva şi i-a recomandat postarea filmului pe site-ul RealitateaTV, ca să-l poată vedea. Ca şi cum cel care căuta "imaginile şocante" pe site-ul Realităţii nu ştia cum să acceseze Youtube sau Google search video :). Tot aseară, domnul Turcescu lua apărarea postului şi colegului său, Răzvan Dumitrescu. Nu domnule Turcescu, Răzvan Dumitrescu nu dă dovadă de aşa multă bună-credinţă cum încercaţi dumneavoastră să mă/ne convingeţi. Răzvan Dumitrescu, cu glasul mieros, i-a oferit Preşedintelui posibilitatea de a se apăra, dar a minţit când a spus că "toate televiziunile difuzează deja filmul". Să fie Antena3 toate televiziunile? E o minciună şi faptul că Preşedintele a insistat să vadă filmul. Revedeţi emisiunea, domnule Turcescu şi nu mai "bateţi câmpii". Dacă vă consideraţi jignit, vă explică realizatorul Tatulici că nu este aşa :)

Pe Corina Dragotescu n-am admirat-o niciodată. Nici măcar când era asistenta lui Andrei Gherghe. Deşi unii o consideră "analist politic", nu am avut ocazia să fiu convinsă ca are cultură politică suficientă pentru a fi o autoritate în zona analizei politice. Monologul ei se reduce la bârfe, la intrigi, la opinii de târgoveaţă. Nu este diferenţă între doamnele care fac politică stând pe băncuţa din faţa casei sau, mai nou, a blocului din cartier. Doamnă Dragostescu, mai staţi pe acasă şi mai citiţi. Dacă vreţi o listă de cărţi recomantate, vă pot oferi una. Pentru început, puteţi să vă luaţi cu dumneavoastră un dicţionar politic pe care să îl răsfoiţi în pauzele publicitare.

Aş putea să am opinii şi despre domnul Ursu, aliatul "alfabetizator" al şefului său Tatulici. Dar o las pentru altă dată ...

Trec de la seara de ieri la ziua de azi. Iată că realitateaTV afişează o oarecare echidistanţă, o oarecare delimitare. Strategia asta manipulatorie este chiar mai periculoasă decât a celor de la Antena3, care îţi asumă transparent votul pro-Geoană. Astfel, după formula realizării horoscoapelor, care trebuie să zică 40% de rău, ca să fie credibile, reporterii de la RealitateaTV îl critică politicos, superficial pe Geoană, dar nu mai mult decât trebuie şi nu pentru vinile esenţiale. Asta ca să nu zică lumea că au ceva doar cu Băsescu. Şi mai ales pentru că şi-au dat seama că "victimizarea" lui Traian Băsescu îl determină pe alegător să stea în casă, scârbit, sau să voteze anti-Geoană via anti-Patriciu.

Dragi jurnalişti de la RealitateaTV, nu mai abordaţi o atitudine defensivă când cineva vă prezintă realitatea adevărată, nu cea construită la televiziunea auto-intitulată "realitatea". Nu suntem atât de proşti sau atât de neinstruiţi ca să nu sesizăm că interesele dumneavoastră financiare sunt deasupra principiilor sau valorilor jurnalistice. Nu mai pozaţi în îngeraşi şi fecioare care nu fac compromisuri pentru a-şi conserva postul într-un an de criză. Ceea ce vă salvează în ochii publicului este doar confidenţialitatea veniturilor de natură salarială pe care le primiţi de la patronii dumneavoastră. Nu aparţineţi eroilor! Nu mai sacţionaţi derapările umane ale unuia sau ale altuia. Nimeni nu poate afirma că "nu a minţit niciodată" sau că "nu a greşit niciodată"!

În final, o recomandare: Meditaţi asupra faptului că audienţa postului dumneavoastră nu este formată 100% din simpatizanţi. Luaţi în considerare supoziţia că unii telespectatori se uită la dumneavostră cu un ochi critic, din curiozitate, din masochism sau pentru a găsi referinţe în elaborarea unor lucrări ştiinţifice despre comunicarea mediatică. Faceţi o analiză a ce înseamnă televiziune de ştiri şi asumaţi-vă curajul de a decide să informaţi şi nu să digeraţi continu informaţiile. Mulţi dintre noi nu avem nevoie de informaţii digerate sau second-hand. Dacă nu puteţi, dacă vă e teamă de şomaj, asumaţi-vă statutul de jurnalişti OTV-lizaţi, vanghelizaţi sau becalizaţi.

Update: Cea mai penibilă afirmaţie de astăzi este a lui Racoviceanu "Cred că acest film a trecut prin mâinile PDL" - fără comentarii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu