sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Consideraţii etice

Toată lumea dezbate, are opinii, acuză pe unii sau pe alţii, caută răspunsuri la întrebarea: "A bătut sau nu Băsescu un copil?"

Ceea ce este sigur, este că Băsescu nu l-a bătut, nu l-a lovit cu premeditare, nu l-a lovit cu sânge rece, nici în faţă, nici în plex ...

Ceea ce este sigur, este că o parte a filmuleţului este trucată.

Ceea ce este sigur, este că Patriciu a avut un interes pentru a contribui la discreditarea preşedintelui. Rămâne totuşi întrebarea "De ce (Ne)domnule patriciu? De ce şi de ce acum?"

Ceea ce este sigur, este că o persoană lovită cu brutalitate, "cu sânge rece", de către "un scelerat" nu are instinctul de a râde.

Ceea ce este sigur, este că a fost o manipulare. Şi fără a fi conspirativi, putem recunoaşte autorii şi obiectivele. O strategie de tip "go vote" pentru electoratul liberal, care risca să stea în casă, pentru a nu valida alegerea unui personaj "garantat Vanghelie". Trebuia ca electoratul liberal să îşi rezolve disonanţa cognitivă şi să primească argumente macar pentru un vot contra Băsescu, în penuria de argumnente peuntru un vot pro Geoană-Iliescu and co.

Să vedem în continuare şi ce nu este sigur:

Nu este sigur dacă Patriciu a reuşit să se discrediteze, să arate că nu este un aristrocat liberal cu papion.

Nu este sigur dacă Băsescu l-a împins pe copil. Poate Băsescu a împins un copil, un copil care nu era la momentul potrivit, la locul potrivit şi nu spunea cuvintele potrivite. Mai mult, poate jignea o femeie. Poate Băsescu este prea uman, poate nu a avut curajul să recunoască că a pălmuit-o şi pe micuţa Eba (sau poate nu, mai ales că nu s-a opus agresiv, ca mulţi alţi părinţi, prieteniei cu Hrebe jr.)

Nu este sigur dacă Răzvan Dumitrescu nu l-a atras pe Băsescu în cursă, mişeleşte, pentru a savura atitudinea defensivă a acestuia în faţa unor imagini şocante. Moderatorul de la RealitateaTV îl invită pe Băsescu la emisiune. Băsescu se duce. Ajunge în studio. După ce începe emisiunea, printr-o sincronizare perfectă, se transmite în direct la Antena3 şi se postează pe net filmuleţul (pe youtube şi pe site-ul cotidianului "Gardianul"). Pentru jurnaliştii de la Antena3 şi de la Gândul, când este vorba de interese electorale, deontologia jurnalistică iese din discuţie. Informaţia nu a fost şi nu putea fi verificată: victima Băsescu era deja într-un studio, în direct, iar cealaltă "victimă", copilul, era în Italia şi nu fusese încă contactat. Răzvan Dumitrescu este şi mai abil: "Din respect pentru dumneavoastră nu dau filmul în care bateţi un copil, dar acest film este dat deja de toate televiziunile (n.a. minciună, filmul rula doar pe Antena3)". O jumătate de oră mai târziu, Răzvan Dumitrescu, sub masca deontologiei, loveşte cu zâmbetul pe buze: "Dăm filmuleţul ca să vă puteţi apăra, domnule Preşedinte!" Domnule Dumitrescu, mă scuzaţi, am şi eu o opinie: discuţia cu preşedintele trebuia purtată înainte de emisiune, într-o pauză publicitară sau poate chiar după ...

Nu este sigur dacă manipularea îşi va atinge scopul. S-ar putea ca electoratul liberal să rămână în casă, să nu meargă la vot sau chiar să mergă la vot şi să voteze contra Geoană via contra Patriciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu