joi, 1 noiembrie 2012

Impactul proiectelor finanţate din fonduri europene

Măsoară cineva impactul proiectelor finanţate din fonduri structurale? Ca beneficiar (membru al grupului ţintă) al unui proiect finanţat în cadrul POS DRU spun că nu. Ca şi consultant în implementarea unui proiect finanţat în cadrul POS CCE spun că nu. Este înspaimîntător cum se risipesc banii în proiecte inutile, al căror unic scop este plata salariilor sau achiziţii publice contrafăcute. Deşi îndeplinirea indicatorilor este fundamentală pentru rambursarea cheltuielilor, vigilenţa funcţionarilor publici implicaţi în monitorizarea proiectelor este rudimentară.

Deşi ar fi atît de uşor să se identifice erorile, neconformităţile, hoţiile, îmi permit naivitatea de a nu înţelege raţiunea pentru care finanţatorul se face a nu le observa. Să fie incompetenţă, indiferenţă, superficialitate? Oricare ar fi motivul, îmi pare că nimeni nu e interesat să verifice corectitudinea, autenticitatea cifrelor, procentelor, măsurătorilor. Despre calitate nici nu se mai discută. Au fost 80 de participanţi la eveniment? Da. Au fost prezenţi trainer-ii 300 de ore? Da. Au fost promovaţi toţi participanţii? Da. S-a copiat la examen. Bineînteles că nu! Au participat trei firme la procesul de achiziţie publică? Da. S-a respectat procedura? Da. A cîştigat cine trebuie? Bineînţeles că da! 

În una din zilele săptămînii trecute m-am intersectat cu participanţii la un miting legat de suspendarea plăţilor  POS DRU. Poate că unii dintre ei sunt cinstiţi ... Pentru aceştia postarea mea este nepoliticoasă, jignitoare, nedreaptă.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu