Am încercat să găsesc evenimente potrivite acestei zile. La Orşova, consilierii locali au recitat poezii, iar la Galaţi a fost vandalizat bustul lui Eminescu făcut de sculptorul Frederic Storck. La Bucureşti a avut loc Gala Tinerilor Scriitori, la Botoşani au fost Zilele Eminescu, iar la Ploieşti, Sibiu şi Timişoara s-au desfăşurat "spectacole de muzică şi poezie". Pe siteul preşedintelui României a fost postat mesajul acestuia, cu prilejul „Zilei Culturii Naţionale”.
"În acest an, pentru prima oară, România sărbătoreşte la 15 ianuarie „Ziua Culturii Naţionale” sub auspiciile unui moment consacrat din istoria culturii noastre: comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 161 de ani (n.a COMEMORA vb. tr. a celebra printr-o ceremonie un eveniment (trist) sau dispariția unei persoane importante, sursa Marele Dicţionar de neologisme).
Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române” aşa cum ni-l înfăţişează Constantin Noica, rămâne un reper incontestabil pentru reuşita de a îmbina efortul de recuperare a tradiţiei cu necesara deschidere spre modernitate.
„Ziua Culturii naţionale” ne aminteşte că avem un capital însemnat pe care România îl poate utiliza în afirmarea valorilor sale.
Cultura şi educaţia clădesc deopotrivă o naţiune puternică şi demnă. Avem o datorie comună faţă de cultura română, faţă de valorile care ne-au format şi pe care trebuie să le transmitem generaţiilor viitoare. Astăzi, mai mult ca oricând, în diversitatea culturii europene, România trebuie să pună în valoare creaţia marilor săi clasici, a tuturor celor care au contribuit şi continuă să contribuie la expresia identităţii poporului român."
Dar cu creaţia marilor noştri contemporani ce facem, domnule Băsescu? Că la artişti şi la cultura nu mai are nimeni timp să se gândească. Nu mai are nimeni bani să îi susţină ...
Şi cum spunea tot ieri ministrul Culturii, Kelemen Hunor, într-un comunicat de presă "Fie, deci, ca această Zi a Culturii Naţionale să ne apropie, pe toţi cetăţenii României, în înţelegere şi recunoaştere. Fie ca Ziua Culturii Naţionale să fie o zi a bucuriei, pentru că, aşa cum spune Poetul, ar fi păcat ca să se lepede clipa cea repede ce ni s-a dat!" Şi toate acestea în timp ce la Miercurea- Ciuc, nişte concetăţeni “patrioţi” maghiari vor să schimbe denumirea străzii Mihai Eminescu în strada Attila, după numele marelui rege hun.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
C.N.A. (Colegiul Naţional de Administraţie) este o instituţie de tip şcoală care " are rolul de a asigura cadrul instituţional la n...
-
o fotografie de acum doi ani cu dragul meu Când primești vestea că un om drag ție are cancer ceva se prăbușește. Cerul se întunecă și ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu